Geen boete voor Spanje of Portugal wegens het verzaken van hun begrotingsverplichtingen is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) “mogelijk”, zei hij maandag in Brussel. “Dat besluit is aan de Europese Commissie.”
De EU-landen bespreken maandag en dinsdag ‘de onvoldoendes’ die de commissie de twee landen vorige week gaf. De afgelopen jaren hebben Spanje en Portugal te weinig “effectieve actie” ondernomen om hun begrotingstekorten weg te werken, ondanks afspraken daarover en extra tijd om de doelstellingen te bereiken.
De ministers van Financiën besluiten dinsdag of zij het eens zijn met de commissie. In dat geval moet de commissie binnen twintig dagen bekend maken welke sancties zij oplegt. Madrid en Lissabon krijgen tien dagen de kans om Brussel te overtuigen dat ze geen straf verdienen en hun leven zullen beteren.
“De volgende stappen zijn ook afhankelijk van hoeveel de achterstand is en wat Spanje en Portugal zelf gaan voorstellen om hun problemen weg te werken”, zei Dijsselbloem. “Hoe meer ze op tafel leggen, hoe beter. Het oplossen van begrotingstekorten kost jaren. De vraag is wat ze meer kunnen doen en hoe lang ze nodig hebben.”
Besluiten in één keer
Dijsselbloem verwacht dat de ministers dinsdag unaniem instemmen met de constatering van de commissie dat Spanje en Portugal ineffectief bezig zijn en “van de weg af”. Spanje mag niet over Spanje en Portugal niet over Portugal meestemmen.
Dijsselbloem pleitte er ook voor om alle besluiten in één stap te nemen, en niet verspreid over verschillende periodes, en "snel en wijs" bovendien. Ook wil hij niet lang wachten met nieuwe deadlines voor de twee landen om hun zaken op orde te brengen.
Miljardenboetes
De EU-regels schrijven een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product voor. Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar 5,1 procent en dreigt dit jaar op minimaal 3,9 procent te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent.
Als de commissie zou besluiten boetes uit te delen, kunnen die oplopen tot 346 miljoen voor Portugal en 2 miljard euro voor Spanje. Daarnaast dreigen ze EU-subsidies voor nieuwe projecten mis te lopen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl